Gezien de belangrijke en diverse functies die ERP-systemen vervullen in een organisatie en de wens van het implementatieteam om een systeem te leveren dat aan zowel functionele als technische eisen voldoet, kan de rol van het testen niet worden onderschat.
Zoals hierboven geschetst, omvat ERP-testen een aantal verschillende activiteiten en betrokkenheid van meerdere stakeholders in de organisatie.
De volgende soorten ERP-testactiviteiten worden vaak uitgevoerd tijdens het implementatieproject:
- Functionele test: Als een vorm van black-box testen, wordt bij deze methode van softwaretesten onderzocht wat de software precies zou moeten doen. Testgevallen worden ontworpen op basis van functionele eisen en testers (ook vaak betrokkenheid van eindgebruikers) bevestigen of de geleverde software aan de eisen voldoet. Kan ik mijn werk ermee doen?
- Integratietest: Deze test evalueert de mogelijkheden van het ERP-systeem om verbinding te maken met de nodige gegevens, deze op de correcte wijze door te geven en te ontvangen. Daarnaast evalueert deze test functies van en tussen verschillende systemen mogelijk zijn. Tevens wordt de nauwkeurigheid en integriteit van de doorgegeven gegevens gecontroleerd.
- Performance test: Deze vorm van testen zorgt ervoor dat de software de verwachte verwerkingslasten aankan zonder uitval of vermindering van de prestaties. Het bepaalt ook de maximale belasting die het systeem aankan in geval van hoog gebruik of grote vraag, zoals tijdens een financiële maandafsluiting.
- Beveiligingstest: Gezien het aantal belangrijke gegevens dat ERP-oplossingen verwerken, zoals personeels- en financiële gegevens, evalueert deze vorm van testen de beveiligingscontroles en stelt potentiële kwetsbaarheden vast om zo de kans op een inbreuk of een incident te helpen minimaliseren.
- Regressietest: In het geval van een gefaseerde implementatie of vervolgpatches en -upgrades, zorgt deze vorm van testen ervoor dat de nieuwe componenten de live productie-elementen niet negatief beïnvloeden.