Testmonitor Blog

De Gebruikersacceptatietest checklist

Geschreven door René Ceelen | oktober 27, 2021

De gebruikersacceptatietest (GAT) helpt om geld, tijd en frustratie te besparen door ervoor te zorgen dat de eindgebruikers tevreden zullen zijn met het eindproduct.

Met GAT testen echte eindgebruikers de bruikbaarheid en functionaliteit van het systeem. Het doel is om te beslissen of het product gereed is om in productie te nemen.

Het is het beste als je de GAT-testen zelf beheert, zodat je de requirements kunt definiëren, de testgevallen kunt ontwerpen en alle gegevens over de resultaten kunt verzamelen. 

Een belangrijk onderdeel van (GAT) testen zijn je testgevallen en -scenario’s. Deze omvatten instructies over hoe je bepaalde functionaliteiten moet gaan valideren en toetst aan je verwachte resultaat.

Testgevallen bestaan uit drie onderdelen: input, acties en output. De input omvat wat je nodig hebt of geregeld moet hebben, voordat je de acties kunt uitvoeren. Het actie-gedeelte omvat de instructies wat je waar moet uitvoeren. En de output omvat het verwachte resultaat, wat ervoor zorgt dat testers niet subjectieve meningen gaan geven over de uitkomst.

Het geheel moet georganiseerd worden vanuit een centrale plek, waarbij je bijvoorbeeld testgevallen kunt toevoegen, testruns kunt wijzigen of nieuwe aanmaken en alle resultaten kunt beoordelen. Het gebruik van Excel om testresultaten te consolideren is gebruikelijk, maar niet praktisch. Excel kan traag, ongestructureerd, ingewikkeld en frustrerend zijn, vooral als je een lange termijn project hebt met verschillende gebruikers, testrondes, e.d.

Het is essentieel om een GAT uit te voeren met productiegegevens en een omgeving te creëren die de echte wereld zo goed mogelijk weerspiegelt. De feedback moet immers informatie bevatten over de vraag of het product aan de normen voldoet en volledig functioneel is om in productie te gaan.

De beste benadering van GAT-testen is om het op te splitsen in de fasen ‘Voor het testen’, ‘Tijdens testen’ en ‘Na het testen’ en een checklist hierop te ontwikkelen voor specifieke taken.

Voor het testen

In de ''Voor het testen'' fase moet je:

  • Tijd investeren in het ontwerpen van goede testgevallen: De essentiële onderdelen van een goed testgeval omvatten een testgevalnaam, randvoorwaarden, data, teststappen of -instructies, verwachte resultaten eventueel bijlagen voor extra verduidelijking voor de tester.
  • Ontwerp testgevallen met het resultaat in gedachte: Je zou slechts één onderwerp per testcase moeten omschrijven met één verwacht resultaat. Meerdere resultaten kunnen niet met één smiley beoordeeld worden.
  • Betrek de eindgebruikers bij het goedkeuren van de testgevallen en bij het plannen van de testruns: Je dient bijeenkomsten te houden met de gebruikers om hen een idee te geven van wat er getest gaat worden en hoe. De gebruikers moeten worden betrokken bij de planning van de tests omdat zij de beslissing van wel of niet accepteren zullen moeten onderbouwen.

Testing

Tijdens de ''Tijdens het testen'' fase moet je:

  • Een productspecialist erbij betrekken: Als je een externe specialist gebruikt om één of meer van de testen uit te voeren, moeten zij voor jouw bepalen of jullie er uiteindelijk mee gaan werken. Het is dan ook belangrijk om de opgebouwde kennis en kunde bij jouw organisatie achter te laten wanneer zij klaar zijn.
  • Test individueel: Het testen moet op individuele basis worden gedaan, zodat de subjectieve resultaten kunnen worden geanalyseerd en geobjectiveerd. Meer dan één subjectief resultaat leidt al tot een meer objectief resultaat.
  • Geef duidelijke instructies voor het omschrijven van bevindingen: De instructies moeten informatie bevatten over wat had je verwacht, wat heb je gedaan en wat staat er afgebeeld op eventueel bijgesloten bijlagen.
  • Bespreek de resultaten na afloop met de testers om te zorgen voor duidelijkheid: Na het testen moet je met de testers overleggen om ervoor te zorgen dat hun feedback accuraat in de resultaten wordt weergegeven en er geen discussie of onduidelijkheid is achteraf.

Na het testen

In de fase ''Na het testen'', moet je:

  • De tijd nemen om de testresultaten te analyseren: Je moet alle resultaten centraliseren en grondig analyseren. Met gebruik van de filters kun je snel veel data in kleinere stukjes opdelen.
  • Zorg ervoor dat conclusies gebaseerd zijn op feiten: Je moet subjectieve oordelen voorkomen en ervoor zorgen dat de conclusies op feiten zijn gebaseerd en niet op emotie.
  • Maak een apart verslag met de feiten en de context: Je moet aan het einde van elke mijlpaal een testrapport opleveren om te laten zien wat er getest is, door wie, de resultaten van testgevallen maar ook van testruns en de afgeleide issues met status. Daarnaast is het slim om een alinea aan de context van het testen wijden. Hoe ging het, hoe was de sfeer, werkte de systemen, hoe was de ondersteuning, e.d.
  • Deel en bespreek het rapport met de betrokkenen: Het definitieve GAT-rapport moet worden verspreid onder alle belanghebbenden om duidelijkheid te verschaffen met allemaal dezelfde onderlegger.

Je zou een GAT ‘sign-off’ formulier kunnen ontwikkelen om te verzekeren dat alle issues zijn opgelost en alle niet opgeloste issues een allocatie hebben. Daarnaast moet het formulier duidelijk maken of het product wel of niet aan alle requirements voldoet om in productie genomen te worden.

TestMonitor kan helpen

TestMonitor kan je helpen met alle onderdelen van het testen, inclusief GAT testen.

TestMonitor is een eenvoudig te gebruiken online testmanagement tool, gebouwd voor de behoeften van project- en testmanagers en met een krachtige interface voor de testers.

Klaar om te profiteren van alles wat TestMonitor te bieden heeft? Registreer voor een gratis proefperiode en laat het volgende geweldige project starten.