De 5 redenen waarom testen met Excel en Word echt niet meer kan
Excel is een fantastisch hulpmiddel. Even een actielijstje maken? Snel een planning opstellen? Financiële data in een draaigrafiek weergeven? Met Excel is het allemaal zo gedaan. Een formele brief in elkaar zetten? Een rapport schrijven? Microsoft Word is je vriend. Beide applicatie zijn twee alleskunners, echte Zwitserse zakmessen.
Softwaretesten met Excel, kan dat ook? Tja, dat hangt ervan af. Kun je met een zakmes een boom omzagen? Uiteindelijk zal het wel lukken. Wij denken dat testen met Excel en Word echt niet meer kan. We geven je 5 redenen waarom.
1. Met Excel en Word kan alles. En mag alles.
Veel testers houden nog steeds van Excel vanwege de veelzijdigheid als het gaat om "wat je er allemaal mee kan en mag". Gebruikers kunnen een testscript maken, testgevallen en teststappen opstellen en het document ver en breed delen met allerlei menselijke testers. Echter, vroeg of laat zal iemand de spreadsheet op een kleine of significante manier bewerken. Misschien is het gewoon een verandering in de kolomgrootte, de opmaak of de toevoeging van commentaar.
Het duurt niet lang meer of uw prachtige Excel-testscript is veranderd in een soort monster van Frankenstein dat nauwelijks lijkt op de oorspronkelijk versie. En probeer dat maar weer terug te draaien.
2. Excel is een rekenwonder, maar geen strateeg.
Excel is niet zo maar een rekenmachine, maar kent honderden functies voor onder meer statistiek, logica en tekstmanipulatie. Een analyse op je testresultaten is hiermee gemakkelijk gedaan! Maar wat als je als testmanager afvraagt hoe het overall testproces verloopt? Of wil kijken wat de gemiddelde oplostijd per leverancier is? Koppel je alle losse Excel sheets aan elkaar? En wat als je over meerdere jaren wil kijken, lukt dat dan? Excel is prima voor een mooie korte termijnaanpak, maar het is geen big-data oplossing. Zo is het ook nooit bedoeld.
3. Test je wel veilig met Excel?
Heb je jezelf wel eens afgevraagd wat testresultaten weggeven? Een schermafdruk van je primair systeem of een teststap met je werkproces, bijvoorbeeld? Teststappen, testresultaten en issues moeten beschermd worden, ook als ze compleet geanonimiseerd zijn. Het zal niet de eerste keer zijn dat softwaretesten tot een datalek leidt. Het beveiligen van deze data in een Word document is niet zo makkelijk. Een wachtwoord in een Office document is eenvoudig gekraakt. Bescherming via Sharepoint of Onedrive is beter, maar is nog vaak een alles-of-niets oplossing: je kunt erbij of niet. En als je zo’n document bemachtigt, wat weerhoud je om hem even naar jezelf te mailen als niemand meekijkt?
4. Altijd Excel bij de hand, maar zijn je testresultaten en issues ook compleet?
Voor de komst van Office in de cloud en thuiswerk-portals zaten je documenten gevangen op de netwerkschijf van je organisatie. Dat is gelukkig niet meer het geval. Toch kan het dan nog lastig zijn om soortgelijke documenten op de juiste plek te houden. Een tester download het testscript even naar z’n bureaublad, want dan opent ie ’m wat makkelijker. Een leverancier mailt je even dat issue, want hij kan niet bij de Sharepoint-locatie. En die schermafdrukken zijn wel gemaakt, alleen staan ze in de map die niet met jou gedeeld wordt. Informatie raakt al gauw gefragmenteerd en het overzicht verdwijnt.
5. Auditing: elk testresultaat is verantwoord en traceerbaar.
Software accepteren op basis van testen is een zware klus, met veel verantwoording voor de accepterende partij. Is alles getest? Zijn alle gegevens correct en door de juiste personen ingevuld? Is ieder issue goed afgehandeld? Als het gaat om het traceren van wijzigingen in Word documenten, zijn er maar weinig mogelijkheden. “Wijzigingen bijhouden” is handig, maar al gauw onoverzichtelijk. Een bestandsarchief bijhouden kan ook, maar dat wordt ook al gauw onhandelbaar: is issues_20161201_definitief2.xls nu de laatste versie of niet? Een auditing partij overtuigen van de gegevensintegriteit en traceerbaarheid is op zo’n manier een onmogelijke opgave.
Echt een doodzonde?
Is testen met Word en Excel echt een doodzonde? Nee, want het testen van software is altijd beter dan helemaal niets doen – “meedoen is immers belangrijker dan winnen”.
Een testtraject is binnen 10 minuten opgezet, maar je verliest op de kosten en tijd die nodig zijn om grip te houden op grote projecten.
Maar daarin schuilt meteen ook onze belangrijkste boodschap en reden om van deze alleskunners af te stappen: een testtraject is binnen 10 minuten opgezet, maar je verliest op de kosten en tijd die nodig zijn om grip te houden op grote projecten.
Maak gebruik van een professioneel testplatform en maak kwaliteit echt inzichtelijk. Vraag vandaag nog een gratis trial aan van TestMonitor en ervaar het verschil.
Happy testing!
Microsoft Sharepoint, Microsoft Onedrive, Microsoft Word en Microsoft Excel zijn ofwel gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.