De complete gids voor Acceptatietesten (GAT) op topniveau!

Bewezen methoden voor optimaal resultaat. 
Werkt het? En kun je ermee werken?

Introductie

Het testen van software is de belangrijkste stap voor een goed IT project. Het maakt niet uit of je nieuwe software ontwikkeld of implementeert, niet goed werkende software opnieuw inricht of een web-app ontwikkeld, testen is nodig om het succesvol te maken.

Dit moet geen verrassing zijn. De vraag die van belang is, is wat voor testen zorgen voor de optimale uitkomst? Is het zinvol om automatisch of handmatig te testen. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. En hoe zit dat met de acceptatietest?

Download een PDF versie van deze gids door het invullen van het onderstaande formulier. Gewoon lezen kan ook, scroll dan door naar beneden.

Der Leitfaden zum Top Level Benutzer-Akzeptanztests Cover

Hoofdstuk 1

De acceptatietest: de reis begint

Als het gaat om een belangrijk IT project - een nieuw systeem maken of implementeren, niet goed werkende software opnieuw inrichten of het volgen van de nieuwste trend in app land - elke stap om tot een succesvol einddoel te komen telt. Of het nu gaat om requirements- of risicoanalyse, functioneel of technisch ontwerpen, bouwen, kwaliteitsborging, testen of een nieuwe versie uitrollen, geen enkel onderdeel is belangrijker dan de andere. Zonder goed testwerk is elke voorgaande stap nutteloos. Hoe weet je dat je product voldoet aan de doelstellingen en eisen vanuit je analyse, ontwerp en bouwfase als je niet de algemene bruikbaarheid en functionaliteit goed hebt gecontroleerd?

Oké, we begrijpen het: software testen is één van de belangrijkste stappen voor een succesvol IT project. Maar wat voor testen geven de optimale uitkomst? Automatische testen kan voordelen hebben, maar als het gaat om interpretatie, gebruiksvriendelijkheid en algehele functionaliteit (kun je ermee werken?), dan kan automatisch testen niet tippen aan een menselijke tester met intuïtie en impliciete waarneming.

In deze gids gaan we in op de wereld van acceptatietesten, ook wel gebruikersacceptatietesten (GAT) genoemd. We bespreken waarom dit unieke proces leidt tot software van wereldklasse en tevredenheid van de eindgebruiker garandeert op een manier die niet nagebootst kan worden met andere testvormen. En we bespreken speciale testmanagement software, speciaal ontworpen voor acceptatietesten, wat ervoor zorgt dat het gebruikersperspectief voorop gesteld wordt.

Laten we de acceptatietest reis beginnen met de belangrijkste vragen: wat en waarom?

 

Wat is een acceptatietest?

Het concept van acceptatietesten is simpel. In een GAT omgeving testen levende, ademende, menselijke (!) eindgebruikers, of het nu gaat om een website, een app of een compleet IT systeem. Het proces geeft diverse gebruikers basale taken om na te gaan of alle functies goed en soepel verlopen. Acceptatietesten zorgt ervoor dat eindgebruikers in staat worden gesteld om fouten en onduidelijkheden vanuit hun perspectief aan te tonen.

Een projectmanager kan, na een goede acceptatietest, bepalen of het product klaar is voor gebruik in de organisatie. Met acceptatietesten voltooien de gebruikers het proces in hun eentje, bekeken vanuit het gedrag van het systeem - ook wel “black box testing” genoemd. Dit geeft een meer accurate en minder yinyan, onderbuikgevoel analyse. Acceptatietesten is niet slechts één ding: het is een set van werk- en denkwijzen die verschillende stappen omvat.

Een korte waarschuwing: hoewel de processen soms overlappend zijn, acceptatietesten is niet hetzelfde als kwaliteitsborging (QA). In het algemeen focust QA zich op het gehele proces van kwaliteit van ontwerp, bouw, testen, documentatie, e.d. Het acceptatietest proces heeft de gebruiker meer in het middelpunt staan en is dus een onderdeel van de totale QA. De gebruiker gaat in deze testen vragen beantwoorden zoals: Wat kan deze software voor mij doen? Hoe kan het me helpen productiever te zijn? Kan ik mijn dagelijkse werk nog wel uitvoeren?

Het klinkt misschien een beetje filosofisch, maar: acceptatietesten gaat uiteindelijk om de adoptie en tevredenheid van de gebruiker. En is dat niet het ultieme doel van softwareontwikkeling? Gelukkige, productieve en bekwame gebruikers of klanten?

"Ontwikkelaars halen hun voordeel uit acceptatietesten - het benutten van de kracht van de gebruikers geeft informatie voor het totale ontwerp."

Waarom acceptatietesten?

Nu we het toch over geluk en tevredenheid hebben, laten we eens bekijken waarom acceptatietesten zo essentieel is. Simpelweg omdat het proces acceptatietesten tijd, geld en frustratie bespaart. En omdat het zeker stelt dat de eindgebruiker tevreden is of in ieder geval zijn stem heeft laten horen. Het implementatie- en/of ontwikkeling team vinden acceptatietesten fantastisch, omdat het helpt te begrijpen wat het doel van het product is vanuit het oogpunt van de eindgebruiker.

Acceptatietesten kunnen gedaan worden (en zouden gedaan moeten worden) door een eigen team van medewerkers in tegenstelling tot het inhuren van een externe partij. Op deze manier wordt het eigen team betrokken, denken mee aan de testscenario’s, monitoren de testresultaten en dragen wijzigingen aan. De acceptatietest geeft grip en controle aan uw gebruikers en dus uw eigen team.

Ontwikkelaars halen hun voordeel uit acceptatietesten, doordat zij de kracht van de gebruikers benutten en daardoor krijgen zij informatie voor het totale ontwerp. Marktonderzoek en interviews met gebruikers zijn ook nuttig en zijn vaak de fundering voor het ontwerp. In de praktijk zien we nog te vaak dat ontwikkelaars hun product bouwen vanuit hun eigen perspectief in plaats van werkelijke data. De acceptatietest geeft deze data en maakt discrepanties dan ook eenvoudig inzichtelijk.

We weten nu het wat en waarom van acceptatietesten. Met dat in gedachte is het tijd om te plannen en de eerste successen te boeken!

Hoofdstuk 2

Plannen voor succes

Elke zeeman zegt: een schip zonder roer zal nooit de haven bereiken. Elke testmanager zal zeggen: elke test zonder plan is gedoemd om te falen. Een testplan geeft richting aan de testaanpak, geeft de details van het testen weer en definieert de verantwoordelijkheden van het team. Het is een stapsgewijze reis.

Stap 1: Bepaal het doel en wat nodig is

Het doel en de te verwachte uitkomst van elke acceptatietest wordt natuurlijk bepaald door wat je organisatie nodig heeft. Dit klinkt logisch, maar veel projectteams verliezen het hoofddoel uit het oog als het project in omvang en complexiteit toeneemt. Houdt de specifieke behoeften van het project in de gaten en focus op het einddoel.

De behoeften van de acceptatietest zijn afhankelijk van het object. Voorbeelden kunnen zijn: een website testen, een mobiele app testen, het testen van een ERP systeem, e.d. Elke test heeft diverse requirements, risico's, testscenario's en afhankelijkheden.

Misschien moet je een acceptatietest uitvoeren om te valideren dat een onderdeel van een systeem werkt en acceptabel is qua bruikbaarheid voor alle teamleden. Een modern voorbeeld kan zijn dat men de mogelijkheid test om de plotselinge toename aan thuiswerkers te waarborgen en dat dit technisch en functioneel correct geïmplementeerd kan worden met de huidige software. Vraag jezelf en het team tijdens het plannen constant af: kunnen we duidelijk beschrijven hoe en welke processen dit systeem omvat? Wat zijn de verwachtingen? Hoe ziet het succes eruit na de acceptatietesten?

Stap 2: Definieer de aanpak

Om te begrijpen hoe een succesvolle acceptatietest eruitziet, moet er een gedetailleerd plan zijn - de 'hoe' van het project. Welk pad zorgt ervoor dat het gewenste doel wordt bereikt? Dit proces van definiëren omvat niet alleen het samenstellen van het team, maar ook het bepalen van volgorde, wat-als scenario’s en het kiezen van de juiste tools (meer daarover in hoofdstuk 3).
 
Een succesvolle acceptatietest omvat duidelijke requirements en risico’s, goede testgevallen, strakke planning van testruns en mijlpalen, analyse van testresultaten en issuemanagement. Vergeet niet dat je hele team het testplan en de tools moet kunnen begrijpen en gebruiken.

Stap 3: Overzicht in tijd en voortgang

Je acceptatietest moet in één oogopslag tonen wat de status is van alle uitgevoerde testen en resultaten en wat de voortgang is van alle testers of testruns. Hiervoor is het slim om gespecialiseerde acceptatietest software te gebruiken, waardoor je in stap 2 het plan maakt en in stap 3 de reisroute en ‘waar je bent’ precies wordt weergegeven. Laat het duidelijk zijn dat het belangrijk is zowel de aanpak als de voortgang duidelijk te communiceren. Even herhalen: communiceren!

"Een succesvolle acceptatietest omvat duidelijke requirements en risico’s, goede testgevallen, strakke planning van testruns en mijlpalen. Vergeet niet dat je hele team het testplan en de tools moet kunnen begrijpen en gebruiken."

Stap 4: Testen of niet testen...

Soms is het zo dat een acceptatietest er op papier geweldig uitziet - alle doelen zijn beschreven, de rol van elk teamlid is beschreven, etcetera.. Het probleem? De acceptatietest kan te ingrijpend zijn. Het kan zijn dat het meer tijd kost dan initieel gepland. Of het te testen systeem is te complex?

Samengevat, definieer wat getest moet worden, maar ook wat niet getest gaat worden. Het gebeurt helaas te vaak dat “door de bomen van de acceptatietest, geen bos meer te zien is” - vooral geen bomen die er in eerste instantie niet eens in stonden. Misschien is de acceptatietest bijvoorbeeld gemaakt om de functionaliteit van een boekhouding systeem te testen. Zo'n test omvat dan taken zoals het aanmaken van een salarisstrook en het berekenen van loonbelastingen. Dat betekent dat er in eerste instantie geen reden is om het proces op te splitsen in aangrenzende categorieën, zoals bedrijfskosten analyse. Maar zou in een bepaalde context best kunnen. Dat bepaal je dan ook expliciet in het testplan.  

Stap 5: Stel de juiste vragen

Geen enkele planning is compleet als er geen tijd is ingeruimd om vragen te stellen. Niet alle vragen zijn even belangrijk, maar ze moeten in het proces wel ergens een plekje krijgen om gesteld te worden.

Vaak helpt het stellen van de juiste vragen om de beste procedure in kaart te brengen. De beste praktijkervaringen komen uit het openstaan voor alle vragen over het proces, de inhoud, e.d. van het acceptatietest plan. Soms is het antwoord misschien 'we weten het niet', maar zelfs onbeantwoorde vragen zullen de strategische volgende actie voor het project naar boven halen. Moedig uw team aan om te vragen, te vragen en dan opnieuw te vragen.

Mogelijke vragen zijn:

  • Weten we hoeveel tijd we moeten besteden aan het maken van het beste testontwerp
  • Bevat het plan resultaatgerichte testscenario's met een bruikbaar einddoel
  • Worden gebruikers meegenomen in de goedkeuring van de testscenario's? Hoe zit het met het plannen van uit te voeren testen?
  • Hoe zullen we vergaderingen houden om gebruikers een idee te geven van hoe te testen en hoe de testresultaten besproken worden?
  • Wat is het plan om gebruikers te trainen in het daadwerkelijk ‘gebruiken’ van het product?
  • Wat is de strategie? En het uiteindelijk doel?
  • Wanneer is goed? Wat is goed genoeg? Wat zijn acceptatie criteria?

Stap 6: Ken de risico's

Tenzij het testontwerp goed gedefinieerde risico’s bevat, is het al bijna gedoemd te mislukken voordat er gestart is. Door risico’s te definiëren, krijg je een duidelijk begrip van mogelijke “beren” die je tijdens het project kunt tegenkomen. Identificeer deze risico’s en koppel die aan het testontwerp. Zo kun je niet alleen sneller plannen door eerst alle testruns met hoge risico impact te testen, maar ook het rapporteren kan sneller door risicofilters te gebruiken. Dit verbetert de analyse van testontwerpen, plannen en uitvoeren van de testruns, testresultaten en andere zaken op basis van uw gedefinieerde risico's.

 

Hoofdstuk 3

Het kiezen van de beste testmanagement tool

Tot slot, zoals reeds opgemerkt, gebruik een online testmanagement tool. Bij voorkeur een tool die het meest intuïtief en compleet is. Laten we dieper ingaan op wat die tools moeten kunnen en hoe je ze kunt gebruiken voor je eigen succesvolle acceptatietest! Acceptatietesten is niet slechts één ding: het is een set van denk- en werkwijzen die verschillende stappen omvat.

Definieer requirements en risico’s

Terwijl je je reis naar de perfecte acceptatietest voortzet, moet je een manier hebben om te bepalen of je de juiste kant op gaat en of er gaten, omleidingen of files op je route zijn (zoals vermeld in hoofdstuk 2). Je hebt een kompas of gps nodig, ofwel grip op risico's en requirements.

Testmanagement tools, zoals TestMonitor, helpen bij het definiëren van deze requirements en risico's die essentieel zijn voor je ‘acceptatie reis’, zodat het testproject over de meest hobbelige wegen genavigeerd kan worden.

Deze tools stellen u in staat om makkelijk grote hoeveelheden requirements en risico's te managen door ze bijvoorbeeld op te delen in verschillende groepen of onder te verdelen in types of classificaties.

Daarnaast maakt een top testmanagement tool het mogelijk om meerdere requirements of risico’s te koppelen aan één of meerdere testgevallen. Het resultaat? Deze relaties worden door de hele applicatie ‘onthouden’ wat gebruikt kan worden bij het plannen (de hoogste risico’s eerst), het analyseren, het oplossen van issues en bij het rapporteren. Terwijl je de reis verder voortzet, heb je een superieur overzicht van alles wat er gebeurd in het project. Je hebt eenvoudig de mogelijkheid om je te concentreren op de testresultaten en issues die het hoogste risico voor het project vormen.

Ontwerp testgevallen

Een belangrijk functionaliteit van je testmanagement tool is het ontwerpen en eenvoudig managen van de testgevallen oftewel je testscripts. De beste testmanagement tools zien testgevallen en -runs als herbruikbare objecten en dat ook op een intuïtieve manier kunnen organiseren.

 
Vraag jezelf af bij het ontwerpen van uw testgevallen: 'Wat is het doel? Welke gegevens willen we achterhalen? Wat zijn de verwachte resultaten?'
 
Enkele veel voorkomende doelen zijn:
  • Fouten identificeren - vaak gezien als de belangrijkste reden om überhaupt te testen.
  • Toetsen van conformiteiten -  bijvoorbeeld, werken de verwachte specificaties binnen vooraf gestelde parameters?
  • Ontdekken - het grootste aantal bugs vroegtijdig vinden om allerlei problemen onderweg tegen te komen.
  • Beperking van risico's - voor support managers (vooral voor 'go/no-go' -beslissingen).
Je begint met je requirements en ontwerpt vervolgens de testgevallen. Eenvoudig koppelen van de requirements en risico’s aan je testontwerp is cruciaal. Wie wil er niet aan het einde van een test de totale requirement dekking en -resultaten zien. 

Uitvoering

Bij het uitvoeren van een test moet de tester zijn werkvoorraad overzichtelijk in beeld krijgen. En zonder training kunnen zien welke volgorde, prioriteiten en in welke omgeving de test moet worden uitgevoerd. Dit moet schaalbaar zijn voor alle apparaten, Windows, Mac, iOS en Android.

Tijdens het testen ziet de tester in één oogopslag de omschrijving van het testgeval, met de daarbij behorende instructies, verwachte resultaat en eventueel additionele bijlagen voor extra verduidelijking. Zo kan hij/zij snel en eenvoudig zijn werk doen.

Voor de tester is het belangrijk om de relatie met eventueel eerder gemelde issues inzichtelijk te hebben, zodat hij/zij extra alert is bij het beoordelen van dit testgeval. En natuurlijk wil je, als tester, weten hoever je bent en wat je allemaal nog moet afronden.

Daarnaast heeft een goede testmanagement tool een geïntegreerde communicatie mogelijkheid. Het is toch niet de bedoeling om buiten je testmanagement tool om met Outlook te gaan mailen naar de testmanager of collega tester als je vragen hebt over de inhoud van de test. Dit doe je direct tijdens het testen.

Testresultaten

Zoals bij elke lange reis is het belangrijk om te weten of de reis goed gelopen is: heb je de juiste route bewandeld, heb je alles gezien en ook nog binnen de tijd aangekomen?

Testmanagement tools bieden een gedetailleerd overzicht van testresultaten voor elke testrun. Testmanagers kunnen zich concentreren op specifieke details binnen elke testrun of -scenario, en resultaten in de loop van de tijd monitoren op verbetering, stabiliteit of achteruitgang. Zoals eerder vermeld, biedt TestMonitor u krachtige filters om testresultaten per mijlpaal, requirement of elke andere filteroptie te bekijken. Het opslaan van voorgedefinieerde filters is nog een extra krachtige functionaliteit. Zo hoef je niet telkens de juiste parameters te zetten.

Een onstabiel of negatief testresultaat kan een serieus issue worden en moet worden aangepakt. TestMonitor heeft geïntegreerd issuemanagement en kan testresultaten met één druk op de knop koppelen aan bestaande issues of een nieuw issue hiervoor aanmaken. Hierdoor houd je de controle als het gaat om het oplossen van de deze issues en het plannen van nieuwe testrondes voor verificatie. We bespreken dit meer in hoofdstuk 6.

Issues

Zoals reeds genoemd, moeten negatieve testresultaten worden getransformeerd naar issues. Echter, testmanagement tools zoals TestMonitor, helpen je hierbij. Deze tools omvatten een eenvoudig en krachtig, geïntegreerd issuemanagement met filters, prioriteitstelling, een volledige audit-trail, bijlagen, opmerkingen en gedetailleerd takenbeheer. Kortom, alles wat u nodig heeft om met issues op te lossen.

Een zeer krachtige functionaliteit voor issuemanagement is dat issues opgelost kunnen worden door ze op te splitsen in kleinere taken voor verschillende gebruikers. Daarnaast wordt het team op de hoogte gehouden met notificaties wanneer taken zijn voltooid of toegewezen. Een extra bonus is het toevoegen van de bijlagen aan een specifiek issue. Dit kan automatisch vanuit de bijlagen die uit de testresultaten komen als ook handmatig met drag en drop.

Samengevat zitten testontwerpen, testresultaten en issues allemaal in TestMonitor, waarin ze gemanaged en geanalyseerd kunnen worden. Toch ontdekte we dat buiten TestMonitor om nog veel gecommuniceerd werd over bepaalde resultaten en issues. Deze communicatie ging of mondeling of met behulp van e-mail. Stel je eens voor dat je over 500 issues verschillende e-mails worden verstuurd over de status of over de impact of over onduidelijkheden vanuit de eigenaar. Je krijgt al snel een chaos aan e-mailcommunicatie die niet meer onder controle is.

Om dit probleem op te lossen hebben we een compleet communicatie platform in TestMonitor gebouwd, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om opmerkingen te plaatsen bij issues, maar ook bij testresultaten. Met de notificatie functionaliteit worden alle betrokkenen geïnformeerd.

"Testmanagement tools zoals TestMonitor gebruiken geïntegreerde rapportages die informatie geven over het hele proces: requirements, risico's, testgevallen, testruns, testresultaten en issues."

Screen Shot 2020-10-06 at 10.31.27 PM

Rapportages

Testmanagement tools moeten in realtime inzicht bieden in de teststatus en -voortgang. Daarnaast is het handig voor een testmanager om de workload van het hele team of individu in één oogopslag te zien.

Stel bij het beoordelen van een potentiële testmanagement tool de volgende vragen: Kunnen we traceerbaarheid-, voortgangs- en dekkingsrapporten bekijken? Kunnen we issues rapporteren per status, impact, categorie, prioriteit, eigenaar of team?

Intelligente rapportages bieden belangrijke inzichten in het hele project: sterke en zwakke punten, groeigebieden of gemiddelde afhandeltijden. Slimme rapportages geven realtime inzicht in de teststatus, voortgang en resultaten. Het stelt het management in staat om realtime de workload van het hele team te volgen.

Testmanagement tools zoals TestMonitor gebruiken geïntegreerde rapporten die informatie bieden over het hele proces: requirements, risico's, testgevallen, testruns, testresultaten en issues. Inclusief de mogelijkheid om traceerbaarheid-, voortgangs- en dekkingsrapporten te gebruiken. Zie hoofdstuk 6 voor meer informatie over rapportage.

 

Hoofdstuk 4

Een top acceptatietest ontwerpen

Gefeliciteerd! U heeft een dynamisch, uitvoerbaar plan gemaakt voor een succesvolle acceptatietest en je hebt tevens de beste tool gekozen. Nu zal er toch gestart moeten worden met het ontwerpen van je testscripts en -scenario’s. Elke binnendoor weg die je hier wilt pakken, is bijna dodelijk voor het eindresultaat. Het is misschien niet leuk, maar je zult goed moeten nadenken over je requirements en gerelateerde testontwerp. Laten we de reis voortzetten. 

Het testontwerp is cruciaal voor elk aspect van handmatig testen - het definiëren van requirements en risico's, het plannen van testruns, het analyseren van testresultaten, het managen van issues en natuurlijk het testen zelf. 

Hoe definieer je een ontwerp op topniveau?

  • De beste ontwerpen kunnen gemakkelijk worden gereproduceerd om toekomstige testtrajecten te optimaliseren.

  • De beste ontwerpen bieden testers de mogelijkheid om tests uit te voeren in reële (de straks werkelijke) omstandigheden.

  • De beste ontwerpers maken gebruik van een testmanagement tools met een duidelijke, gebruiksvriendelijke structuur en tegelijkertijd een intuïtieve interface.

  • De beste ontwerpen zijn niet gebaseerd op verouderde methoden zoals Excel-spreadsheets. Dit kan het proces vertragen met tal van problemen. Zie blog

  • De beste ontwerpen leveren objectieve testresultaten op over de bruikbaarheid en functionaliteit van het product.

De beste ontwerpen zorgen voor een gestroomlijnd testproces, waarbij gebruik wordt gemaakt van zowel intuïtieve interfaces als een gebruiksvriendelijk proces. Of ze nu een eindgebruiker of een testprofessional zijn, iedereen weet onmiddellijk hoe ze resultaten moeten vastleggen en begrijpen of ze hun taken al dan niet moeten onderbouwen met bijlagen en opmerkingen.

"De beste ontwerpen leveren objectieve testresultaten op over de bruikbaarheid en functionaliteit van het product."

Begrijpen van testgevallen en testruns

Een testgeval is een verzameling testinstructies. Het uiteindelijke testresultaat van een testgeval is geslaagd of niet geslaagd. Een testgeval kan bijvoorbeeld bevestigen dat een zoekopdracht in het boekhouding systeem de juiste formulieren of data oplevert. Nadat één of meerdere testgevallen zijn gemaakt, worden deze georganiseerd in testruns. Dit houdt in dat één of meerdere testers (wie) voor een bepaalde periode (wanneer) een aantal testgevallen in een bepaalde volgorde (wat) moeten uitvoeren. 

Testgevallen voorzien de testers duidelijk van alle benodigde informatie, zoals invoergegevens, verwachte resultaat of uit te voeren testinstructies. Dit geeft een laserfocus op de testuitvoering. Voordat de tester start met testen, moet er duidelijk wat er precies getest moet worden en weten waarom dit belangrijk is. De naamgeving, instructies en verwachte resultaat zijn dus cruciaal.

Het toevoegen van randvoorwaarden, bijalgen en testgegevens zijn allemaal extra informatie voor de tester om zijn focus nog scherper te maken.

Controleer de testgevallen of aan alle voorwaarden is voldaan. Doe dit vervolgens nog een keer (:o)). Testmanagers moeten ook erkennen dat testers verschillende achtergronden hebben. Iedereen heeft een uniek perspectief en begrijpt misschien niet het jargon van de testwereld. Uitleg is van groot belang.

Voor het geval u het nog niet heeft opgemerkt, is organisatie het sleutelwoord bij een acceptatietest op topniveau. De reis naar succes. Zorg voor een centrale opslagplaats waar alles samen komt. Veel test teams maken nog steeds de fout om Excel of zelfs Word te gebruiken om testresultaten te laten registreren. Dat is een weg naar mislukking. Excel kan om verschillende redenen geen testmanagement doen. Vermijd het gebruik van Excel!

Naast organisatie is communicatie een tweede sleutelwoord voor succes. Testers moeten in staat worden gesteld om eenvoudig opmerkingen en bijlagen (bijv. screenshots van een foutief scherm) met één druk op de knop toe te voegen. Naast deze manier van communiceren moeten zij, zonder over te stappen naar Outlook, kunnen communiceren met collega testers of de testmanager. Outlook zal voor een chaos aan mailverkeer zorgen. Doe dit allemaal in de testmanagement tool. Geef gebruikers zoveel mogelijk wegen voor feedback.

 

Hoofdstuk 5

Tijd om te lanceren

Als een testgeval de wagen is die een acceptatietest aandrijft, dan is een testrit de weg. Testruns bepalen hoe testgevallen worden getest, wanneer en door wie. Testruns bieden de mogelijkheid om te bepalen: Wie gaat er testen? Welke gevallen zullen op deze specifieke weg rijden? 

Om de auto metafoor voort te zetten, legt een testrun niet alleen de weg voor de testgevallen aan, maar zorgt het ook voor verkeersborden en wijst de juiste route. Het betekent dat uw testers klaar zijn om in het voertuig te stappen om een vlotte weg af te leggen naar de eindbestemming: Het GAT succes! Door testritten in mijlpalen te groeperen, kan het team belangrijke gebeurtenissen in de levensfase van het project herkennen. Uw team is dan uitgerust om sprints, releases of hertesten te plannen. 

Aangezien uw team vaak betrokken is bij het ontwerpen en maken van de testgevallen als bij de testuitvoering, houdt de volgende tips in gedachten:

  • Zorg ervoor dat de acceptatietest een overzicht biedt van alle huidige en al gedane testruns. Met een testmanagement tool zoals TestMonitor kunt u de voortgang van elke testrun bekijken en alle lopende en geplande testruns bijhouden, samen met de toegewezen testers.

  • Als uw testmanagement tool een notificatie functie bevat, kunt u alle projectleden op de hoogte houden van komende testactiviteiten en geplande testruns. TestMonitor biedt deze functie met één druk op de knop.

  • Testmanagement tools moeten ook moeiteloos kunnen dupliceren of opnieuw uitvoeren van testruns mogelijk maken. TestMonitor biedt een functionaliteit om met één klik testruns te dupliceren en zowel testers als testgevallen op het goede spoor te houden (alleen in een afwijkend tijdskader bijvoorbeeld). Testruns moeten te gebruiken zijn voor elk relevant besturingssysteem, zoals Windows, Mac, iOS en Android.

  • Het bewerken van een groot aantal testgevallen en testruns zou een koud kunstje moeten zijn. Met een testmanagement tool van wereldklasse kunt u meerdere items selecteren en eenvoudig aanpassen, herplannen of voorzien van een requirement of tag. 

 

 

Hoofdstuk 6

GAT Resultaten: de juiste dingen

Nu je de tijd hebt genomen om een fantastische acceptatietest planning te maken, strategieën te ontwerpen en uit te voeren en het proces af te ronden met strakke testruns, is het tijd om 'de cake uit de oven te halen en te proeven hoe hij smaakt'! Met andere woorden: het is tijd om de resultaten te bekijken.

Testmanagement tools van een hoger niveau stellen uw team in staat om resultaten bij te houden met een buitengewone meldingsfunctie die 'the good, the bad and the ugly (or buggy)' vastlegt. Het platform moet managers in staat stellen de workload van het hele team te volgen en daarop te kunnen acteren.

Met de juiste tool ontdekken gebruikers dat het gemakkelijk is om bevindingen te rapporteren met een intuïtieve testregistratie functie. Dat stelt hen op hun beurt in staat om binnen enkele minuten resultaten te rapporteren al dan niet voorzien van extra opmerkingen of bijlagen. 

Een waarschuwing: tenzij de testmanagement tool krachtige filteropties voor rapporten bevat, dreigt uw project in te storten door een slechte manier van rapporteren. Het moet bijvoorbeeld eenvoudig mogelijk zijn om te filteren op basis van gedefinieerde requirements en risico's of mijlpalen.

"Met de juiste tool ontdekken gebruikers dat het gemakkelijk is om bevindingen te rapporteren met een intuïtieve testregistratie functie."

Maak gebruik van geïntegreerde rapporten waarmee uw team gemakkelijk traceerbaarheid-, voortgangs- en dekkingsrapporten kan bekijken, en tevens issue rapportages gebruikt per status, impact, categorie, prioriteit of organisatie.

Issues zijn onvermijdelijk en de beste testmanagement tools integreren testresultaten en issues in één oplossing. De testers worden supertesters, de eigenaren van de issues kunnen focussen op het oplossen hiervan en de managers hebben grip op het gehele proces. Naast het geïntegreerd issuemanagement kan ook nog gekoppeld worden met externe spelers, zoals: Zapier, Jira, Topdesk, DoneDone, Asana, DevOps of Mantis.

Hoofdstuk 7

Aftekenformulier

Zodra uw team de testontwerpen, testruns, testresultaten, issuemanagement en alle aspecten van het acceptatietest proces hebben afgerond, is het tijd om een aftekenformulier in te zetten. Dit houdt letterlijk in dat alle teamleden op één lijn zitten en ervoor zorgen dat elke stap is uitgevoerd, gecontroleerd en goedgekeurd door managers.

Een volledig goedgekeurd aftekenformulier laat de projectmanager of stuurgroep weten dat de status van het project 'geschikt is voor gebruik' is. Het betekent ook dat alle issues, met bijvoorbeeld een blokkerende impact, zijn verholpen en dat de testmanager de acceptatie van het product aanbeveelt, zodat het door de projectmanager kan worden geïmplementeerd.

Er is geen geheim recept voor het perfecte aftekenformulier - u heeft een verscheidenheid aan layouts om uit te kiezen. Een hoogwaardige testmanagement tool helpt echter bij het vullen van een datagestuurd, visueel formulier met een gedetailleerd en strategisch beeld van het proces en de resultaten.

Op een goed aftekenformulier moet minimaal het volgende staan:

  • Een duidelijk acceptatie GO of acceptatie GO MITS…  om het nieuwe product te accepteren zoals het is.

  • Documentatie en verantwoordelijkheid van de doorgevoerde veranderingen die met het nieuwe product zijn geïmplementeerd.

  • Documentatie en verantwoordelijkheid van alle testresultaten die door de testers zijn uitgevoerd.

  • Erkenning dat de openstaande issue-lijst nog functionaliteiten bevat die niet werken zoals verwacht, maar dat daarvoor tijdelijke oplossingen voldoende zijn.

 

 

Hoofdstuk 8

Het gebruik van sjablonen

Hoe belangrijk een fantastische testmanagement tool ook is, het creëren en beheren van bruikbare, voorgedefinieerde sjablonen is enorm belangrijk. Zodra een goed uitgedachte testset is gemaakt, is het bijzonder makkelijk om bij een nieuw project deze testset met één druk op de knop te gebruiken. Alle testsuites, testgevallen, testruns met de daarbij behorende relaties worden in één keer klaargezet in een nieuw project. Dat bespaart veel tijd!

En deze sjablonen kunnen zo vaak worden gebruikt als nodig is. Een hoogwaardige testmanagement tool omvat de mogelijkheid om een uitgebreide bibliotheek met projectsjablonen samen te stellen met requirements, risico's, testsuites en testgevallen erin. Testmanagement tools, zoals TestMonitor, bieden makkelijk te gebruiken sjablonen waarmee u zich kunt concentreren op het toewijzen van taken aan testers en succesvolle testruns zonder veel gedoe.

Een goed ontworpen sjabloon biedt een testmanager een gecontroleerde methode die kan worden geschaald voor samenwerking met QA managers.

 

 

Hoofdstuk 9

De laatste sprint

Testmanagement tools, zoals TestMonitor, zullen uw team-competenties gegarandeerd op een hoger niveau brengen over het gehele IT project. Bij het inzetten van een testmanagement tool op een zo best mogelijke manier is het noodzakelijk zorgvuldig na te denken over het algehele ontwerp en planning van de gehele testcycli. Daarnaast is open communicatie met het team van primair belang.

Wat zijn de criteria om de perfecte testmanagement tool te selecteren? Criteria zijn minimaal het hele testproces optimaliseren, requirements en risico’s integreren, testgevallen ontwerpen, testruns plannen, analyse van de testresultaat analyse, opstellen issues en uitgebreide real-time rapportages. 

De beste testmanagement tools bieden de mogelijkheid om requirement- en risicomanagement te doen, eenvoudig complexe testgevallen te ontwerpen, testruns te plannen en complete mijlpalen te dupliceren, testresulaten analyseren en geïntegreerd issuesmanagement te doen. Daarnaast eenvoudige testregistratie, slimme rapportage, filter- en visualisatie opties en integratie met externe partijen zoals Jira, DevOps en Slack.

"De beste testmanagement tools bieden de mogelijkheid om eenvoudig complexe testgevallen te ontwerpen, testruns te plannen en complete mijlpalen te dupliceren"

DevOps en Agile

De beste testmanagement tools optimaliseren het gehele testproces die elke belangrijke stap in het geheel omvat, vanaf het definiëren, ontwerpen, plannen en uitvoeren tot het volgen van testresultaten, het oplossen van issues en rapportages. TestMonitor geeft testmanagers en QA managers hulpmiddelen waarmee ze hun testteams kunnen coachen en sturen, terwijl zij zich richten op strategische doelen binnen een Agile omgeving. Zoals een klant zei: “TestMonitor is een heel gebruiksvriendelijk en logisch testplatform die de samenwerking tussen eindgebruikers en IT-technici sterk verbetert!”

Met TestMonitor kan uw project eenvoudig worden geïntegreerd met elk DevOps-project. Het meest optimale DevOps doel is houdt processen operationeel - los issues op, verzamel productwensen en plan regressietesten. Een testmanagement tool met superieur geïntegreerd issuemanagement, zoals TestMonitor, kan perfect aansluiten in de doelstellingen van DevOps - het maken van issues, het ontwerpen van nieuwe testsets en het borgen en plannen van regressietesten.

Als het gaat om Azure DevOps en Jira Agile-projecten, kunnen de mijlpalen van TestMonitor worden ingezet om testcycli aan het einde van elke sprint te plannen.

Einde van de reis!

En dat was de acceptatietest reis! Het is heel simpel: 

  • Bedenk dat jullie zelf een perfecte acceptatietest kunnen doen met je hele team.

  • “Plan your work and work your plan” (Maak je plan en voer hem uit). 

  • Kies voor een toonaangevende testmanagement tool (lees: TestMonitor!)

  • Gebruik de juiste sjablonen en besteedt voldoende tijd aan je testontwerp.

  • En begin…

Klinkt gemakkelijk? Het is natuurlijk niet zo eenvoudig, maar met een partner als TestMonitor is uw acceptatietest klaar voor een verbluffend succes. TestMonitor wordt erkend als marktleider op het gebied van handmatig software testen en biedt klanten een topervaring in het ontwerpen, plannen, creëren en bewaken van elk essentieel aspect van het testproces.

TestMonitor is gebouwd op de laatste web-technologie, omvat duidelijke ontwerp principes die resulteren in een intuïtieve, robuuste en complete testmanagement tool. 

Ben je klaar om de reis te maken? Klik dan hier om van start te gaan met een gratis proefversie van TestMonitor voor 14 dagen!

close chapters modal

Download een PDF-versie van deze gids om te bewaren voor later of te delen met een collega. 

Vul het formulier in en krijg direct toegang tot uw eigen exemplaar.

The Complete Guide to Next-Level User Acceptance Testing