Hoofdstuk 3
Het kiezen van de beste testmanagement tool
Tot slot, zoals reeds opgemerkt, gebruik een online testmanagement tool. Bij voorkeur een tool die het meest intuïtief en compleet is. Laten we dieper ingaan op wat die tools moeten kunnen en hoe je ze kunt gebruiken voor je eigen succesvolle acceptatietest! Acceptatietesten is niet slechts één ding: het is een set van denk- en werkwijzen die verschillende stappen omvat.
Definieer requirements en risico’s
Terwijl je je reis naar de perfecte acceptatietest voortzet, moet je een manier hebben om te bepalen of je de juiste kant op gaat en of er gaten, omleidingen of files op je route zijn (zoals vermeld in hoofdstuk 2). Je hebt een kompas of gps nodig, ofwel grip op risico's en requirements.
Testmanagement tools, zoals TestMonitor, helpen bij het definiëren van deze requirements en risico's die essentieel zijn voor je ‘acceptatie reis’, zodat het testproject over de meest hobbelige wegen genavigeerd kan worden.
Deze tools stellen u in staat om makkelijk grote hoeveelheden requirements en risico's te managen door ze bijvoorbeeld op te delen in verschillende groepen of onder te verdelen in types of classificaties.
Daarnaast maakt een top testmanagement tool het mogelijk om meerdere requirements of risico’s te koppelen aan één of meerdere testgevallen. Het resultaat? Deze relaties worden door de hele applicatie ‘onthouden’ wat gebruikt kan worden bij het plannen (de hoogste risico’s eerst), het analyseren, het oplossen van issues en bij het rapporteren. Terwijl je de reis verder voortzet, heb je een superieur overzicht van alles wat er gebeurd in het project. Je hebt eenvoudig de mogelijkheid om je te concentreren op de testresultaten en issues die het hoogste risico voor het project vormen.
Ontwerp testgevallen
Een belangrijk functionaliteit van je testmanagement tool is het ontwerpen en eenvoudig managen van de testgevallen oftewel je testscripts. De beste testmanagement tools zien testgevallen en -runs als herbruikbare objecten en dat ook op een intuïtieve manier kunnen organiseren.
Vraag jezelf af bij het ontwerpen van uw testgevallen: 'Wat is het doel? Welke gegevens willen we achterhalen? Wat zijn de verwachte resultaten?'
Enkele veel voorkomende doelen zijn:
- Fouten identificeren - vaak gezien als de belangrijkste reden om überhaupt te testen.
- Toetsen van conformiteiten - bijvoorbeeld, werken de verwachte specificaties binnen vooraf gestelde parameters?
- Ontdekken - het grootste aantal bugs vroegtijdig vinden om allerlei problemen onderweg tegen te komen.
- Beperking van risico's - voor support managers (vooral voor 'go/no-go' -beslissingen).
Je begint met je requirements en ontwerpt vervolgens de testgevallen. Eenvoudig koppelen van de requirements en risico’s aan je testontwerp is cruciaal. Wie wil er niet aan het einde van een test de totale requirement dekking en -resultaten zien.
Uitvoering
Bij het uitvoeren van een test moet de tester zijn werkvoorraad overzichtelijk in beeld krijgen. En zonder training kunnen zien welke volgorde, prioriteiten en in welke omgeving de test moet worden uitgevoerd. Dit moet schaalbaar zijn voor alle apparaten, Windows, Mac, iOS en Android.
Tijdens het testen ziet de tester in één oogopslag de omschrijving van het testgeval, met de daarbij behorende instructies, verwachte resultaat en eventueel additionele bijlagen voor extra verduidelijking. Zo kan hij/zij snel en eenvoudig zijn werk doen.
Voor de tester is het belangrijk om de relatie met eventueel eerder gemelde issues inzichtelijk te hebben, zodat hij/zij extra alert is bij het beoordelen van dit testgeval. En natuurlijk wil je, als tester, weten hoever je bent en wat je allemaal nog moet afronden.
Daarnaast heeft een goede testmanagement tool een geïntegreerde communicatie mogelijkheid. Het is toch niet de bedoeling om buiten je testmanagement tool om met Outlook te gaan mailen naar de testmanager of collega tester als je vragen hebt over de inhoud van de test. Dit doe je direct tijdens het testen.
Testresultaten
Zoals bij elke lange reis is het belangrijk om te weten of de reis goed gelopen is: heb je de juiste route bewandeld, heb je alles gezien en ook nog binnen de tijd aangekomen?
Testmanagement tools bieden een gedetailleerd overzicht van testresultaten voor elke testrun. Testmanagers kunnen zich concentreren op specifieke details binnen elke testrun of -scenario, en resultaten in de loop van de tijd monitoren op verbetering, stabiliteit of achteruitgang. Zoals eerder vermeld, biedt TestMonitor u krachtige filters om testresultaten per mijlpaal, requirement of elke andere filteroptie te bekijken. Het opslaan van voorgedefinieerde filters is nog een extra krachtige functionaliteit. Zo hoef je niet telkens de juiste parameters te zetten.
Een onstabiel of negatief testresultaat kan een serieus issue worden en moet worden aangepakt. TestMonitor heeft geïntegreerd issuemanagement en kan testresultaten met één druk op de knop koppelen aan bestaande issues of een nieuw issue hiervoor aanmaken. Hierdoor houd je de controle als het gaat om het oplossen van de deze issues en het plannen van nieuwe testrondes voor verificatie. We bespreken dit meer in hoofdstuk 6.
Issues
Zoals reeds genoemd, moeten negatieve testresultaten worden getransformeerd naar issues. Echter, testmanagement tools zoals TestMonitor, helpen je hierbij. Deze tools omvatten een eenvoudig en krachtig, geïntegreerd issuemanagement met filters, prioriteitstelling, een volledige audit-trail, bijlagen, opmerkingen en gedetailleerd takenbeheer. Kortom, alles wat u nodig heeft om met issues op te lossen.
Een zeer krachtige functionaliteit voor issuemanagement is dat issues opgelost kunnen worden door ze op te splitsen in kleinere taken voor verschillende gebruikers. Daarnaast wordt het team op de hoogte gehouden met notificaties wanneer taken zijn voltooid of toegewezen. Een extra bonus is het toevoegen van de bijlagen aan een specifiek issue. Dit kan automatisch vanuit de bijlagen die uit de testresultaten komen als ook handmatig met drag en drop.
Samengevat zitten testontwerpen, testresultaten en issues allemaal in TestMonitor, waarin ze gemanaged en geanalyseerd kunnen worden. Toch ontdekte we dat buiten TestMonitor om nog veel gecommuniceerd werd over bepaalde resultaten en issues. Deze communicatie ging of mondeling of met behulp van e-mail. Stel je eens voor dat je over 500 issues verschillende e-mails worden verstuurd over de status of over de impact of over onduidelijkheden vanuit de eigenaar. Je krijgt al snel een chaos aan e-mailcommunicatie die niet meer onder controle is.
Om dit probleem op te lossen hebben we een compleet communicatie platform in TestMonitor gebouwd, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om opmerkingen te plaatsen bij issues, maar ook bij testresultaten. Met de notificatie functionaliteit worden alle betrokkenen geïnformeerd.
Rapportages
Testmanagement tools moeten in realtime inzicht bieden in de teststatus en -voortgang. Daarnaast is het handig voor een testmanager om de workload van het hele team of individu in één oogopslag te zien.
Stel bij het beoordelen van een potentiële testmanagement tool de volgende vragen: Kunnen we traceerbaarheid-, voortgangs- en dekkingsrapporten bekijken? Kunnen we issues rapporteren per status, impact, categorie, prioriteit, eigenaar of team?
Intelligente rapportages bieden belangrijke inzichten in het hele project: sterke en zwakke punten, groeigebieden of gemiddelde afhandeltijden. Slimme rapportages geven realtime inzicht in de teststatus, voortgang en resultaten. Het stelt het management in staat om realtime de workload van het hele team te volgen.
Testmanagement tools zoals TestMonitor gebruiken geïntegreerde rapporten die informatie bieden over het hele proces: requirements, risico's, testgevallen, testruns, testresultaten en issues. Inclusief de mogelijkheid om traceerbaarheid-, voortgangs- en dekkingsrapporten te gebruiken. Zie hoofdstuk 6 voor meer informatie over rapportage.