Wat zijn gebruikersacceptatietesten (GAT) en waarom gebruiken we dit?
Gebruikersacceptatietest, beter bekend als GAT is het laatste deel van het gehele testproces van elke software. Dit proces, dat vaak over het hoofd wordt gezien en tijdrovend wordt geacht, helpt de softwarekwaliteit en de algemene acceptatiegraad van nieuw geïmplementeerde software (of iteraties) te verbeteren. Hoe kan jouw project profiteren van deze vorm van testen? En hoe blinken end-user tests uit en verbeteren ze de kwaliteit van de ontwikkeling?
Gebruikersacceptatietest is in essentie een proces dat controleert of een oplossing (nieuw of verbeterd) werkt voor de gebruiker. Ook al wordt het in de laatste fasen van software-implementatie gedaan, dat wil niet zeggen dat het niet belangrijk is of in zijn geheel kan worden overgeslagen.
Ja, de eindgebruiker speelt een sleutelrol in de GAT.
Zij zijn essentieel omdat zij de mensen zullen zijn die de software dagelijks of regelmatig zullen gebruiken. Geen rekening houden met hun wensen, huidige werkwijzen en of kijken naar de functionaliteit van bepaalde pakketten kan leiden tot onnodige frustratie en irritaties bij de gebruikers, wat er vaak in resulteert dat de end-users de dure software helemaal links laten liggen.
ISTQB definieert GAT als:
“Acceptance testing (GAT) is het formeel testen met betrekking tot gebruikersbehoeften, eisen en bedrijfsprocessen, uitgevoerd om te bepalen of een systeem al dan niet voldoet aan de acceptatiecriteria en om de gebruikers, klanten of andere geautoriseerde entiteit in staat te stellen te bepalen of het systeem al dan niet wordt geaccepteerd. [Naar IEEE 610]”
Het is de laatste fase van het software ontwikkelingsproces, een must vóór het installeren van software voor een klant, of de uiteindelijke distributie onder gebruikers. Een acceptatietest kan worden opgevat als een manier om te controleren of een eerder gedefinieerd "contract" tussen de ontwikkelaar en de klant nog steeds op schema ligt. Het uitvoeren van deze acceptatietesten zorgt er ook voor dat er in de tussentijd geen verandering in de eisen is opgetreden en dat alles is zoals het moet zijn om de klant tevreden te stellen.
Dit wordt gedaan door mensen uit het beoogde publiek, te laten documenteren en reflecteren op eventuele gebreken, onregelmatigheden en of workflow mismatches die worden ontdekt tijdens het werken met de software. Het geeft de beoogde gebruikers een kans om de software te controleren vóór de implementatie en te zien of het past bij hun huidige manier van implementeren van bedrijfsprocessen. Enkele van de vragen die je tijdens een testcyclus zou beantwoorden:
- Is de software geschikt voor de behoeften van de eindgebruikers?
- Gedraagt de software zich zoals zij verwachtten?
- Ondervinden zij problemen bij het gebruik? (Denk aan workflow verschillen/gebruikers compatibiliteit)
Waarom is gebruikersacceptatie testen nog steeds belangrijk?
Zou jij in een ongeteste auto rijden?
Dagelijks nemen bedrijven risico's door hun software niet te testen volgens een testplan. Stel je eens voor hoeveel tijd en geld je zou besparen door ervoor te zorgen dat jouw software werkt... Het is vrij gebruikelijk om te horen dat het testen van software te veel tijd in beslag neemt. Wij zien dit graag vanuit een ander perspectief: welke tijd win je met testen?
Handmatig testen is belangrijk omdat het bijdraagt aan het aantonen dat de vereiste bedrijfsfuncties werken op de manier die past bij de omstandigheden en het gebruik in de echte wereld. Geverifieerd en getest door de mensen die er dagelijks mee gaan werken. In principe krijgen jij en jouw test- en QA-team een beter stuk software. De tijd die wordt geïnvesteerd in het uitvoeren van deze beta testcycli leidt tot significante verbeteringen in de kwaliteit van de software.
Wil je meer lezen over waarom acceptatietesten essentieel zijn in je organisatie? Bekijk dan onze post: Waarom handmatig testen cruciaal is
Enkele voordelen van GAT
- Houd lopende onderhoudskosten zo laag mogelijk
Het is sneller en goedkoper om functionaliteits- en bruikbaarheidsproblemen in een vroeg stadium te verhelpen - Bied optimale mogelijkheden om kapotte functies/gebruiksbaarheidsproblemen te identificeren en te verhelpen
In de vroege fasen van kwaliteitsborging testen. Door de doelen op taak- en requirement-niveau te houden, kunnen testers veel meer observeren en opmerken en zelfs stappen proberen die buiten de scope van de ontwikkelaar vallen. - Zorg voor een end-users visie
Buiten het gezichtsveld van de ontwikkelaars, kan feedback worden ingevoerd in volgende iteraties van software ontwikkeling. - De robuustheid en bruikbaarheid van software verhogen
- Het geluk van de eindgebruiker verhogen
Zijn er hulpmiddelen om je te helpen met testen?
Het meeste wat je ziet dat wordt gebruikt voor handmatig testen zijn nog steeds ouderwetse Excel-sheets die worden rondgestuurd door de cloud of lokale omgevingen. Dit is een zeer "old school" methode, en hoewel het beter is dan niets doen, wordt het tijd om je projecten te verbeteren met een tool als TestMonitor. (Lees er meer over op onze blog waarom software testen in Excel echt not done meer is)
Creëer tevreden gebruikers!
Door het aanbieden van een eenvoudige en gemakkelijke interface, kunnen gebruikers gemakkelijk hun mening en bevindingen van jouw binnenkort te implementeren software binnen TestMonitor delen. Krijg de feedback waar jij naar op zoek bent en krijg structureel inzicht in de acceptatiegraad, problemen en functionele workflows van jouw gebruikers van jouw nieuwe software door gebruik te maken van TestMonitor.
Het is nu tijd om jouw eindgebruikers de ervaring te vragen waar zij naar op zoek zijn, werkt de software echt voor hen?