De ultieme gids voor effectief Testmanagement

Introductie

Als de planningen en budgetten krap zijn, kan het moeilijk zijn om tijd en middelen toe te wijzen aan testmanagement. Maar voor wie verbeteringen wil zien in de kwaliteit van zijn software, het verloop van de planning en de ontwikkeling van zijn releases, kunnen platforms voor testmanagement niet over het hoofd gezien worden.

Dit is des te meer het geval nu er testmanagement tools bestaan die ontworpen zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van testers, testmanagers en softwareontwikkelaars en die hen helpen om tegen een bepaald budget hun planning in de gaten te houden, problemen op te lossen en projectdetails op te volgen.

Dus hoe ga je nu aan de slag met testmanagement? En welke stappen, processen en best practices zijn daarbij betrokken?

Download een PDF-versie van deze gids door dit formulier in te vullen, of scroll verder om het te lezen.

NL-TestMonitor-EffectiveTestMgmt.pdf

Hoofdstuk 1

Introductie

We snappen het wel.

In tijden waarin de tijd krap is en de budgetten nog kleiner, kan het lastig zijn om tijd en middelen toe te wijzen aan testmanagement. Maar voor wie verbeteringen wil aanbrengen in de kwaliteit van zijn software, het verloop van zijn planningen en de ontwikkeling van zijn producten, kan niet om tools voor testmanagement heen.

Dit is des te meer het geval nu er testmanagement tools bestaan die ontworpen zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van testers, testmanagers en softwareontwikkelaars en die hen helpen om de details van individuele projecten te toetsen aan hun budget, planning en probleemoplossing.

Maar hoe begin je nu met testmanagement en welke stappen, processen en best practices komen erbij kijken?

Dit e-book van het TestMonitor team helpt je niet alleen om de belangrijkste fasen van het softwaretesten te begrijpen, maar leert je ook hoe de best practices in modern testmanagement je werk eenvoudiger kunnen maken.

Hoofdstuk 2

Wat is Testmanagement?

Naarmate softwareprojecten complexer worden - met de inbreng van verschillende stakeholders, uiteenlopende vereisten, en integraties met andere systemen - wordt de behoefte aan degelijk en gestructureerd testen nog groter. Deze behoefte wordt alleen maar groter naarmate de klanten een eenvoudige gebruikersinterface, dynamische functies en compatibiliteit met een groot aantal besturingssystemen en platforms verwachten.

In grote lijnen omvat het testmanagement proces verschillende essentiële stappen:

  • Het bepalen van de softwarevereisten (requirements) en gekende risico's.

  • Het ontwerpen van testgevallen die bij de requirements aansluiten.

  • Het plannen van de mijlpalen in de test, ze onderbrengen in testruns en het aanwijzen van testers.

  • Het uitvoeren van de tests en het registreren van problemen en resultaten.

  • Het analyseren van de testresultaten en het beheren van de knelpunten.

  • Het bijwerken van statussen om te gebruiken in statusrapporten voor je stakeholders.

  • De definitieve goedkeuring van de vereisten door de testers.

Testmanagement tools zijn ontworpen om deze processen mogelijk te maken en softwaretesten te vereenvoudigen. Dit doen ze door de administratieve last voor testmanagers en testers te verminderen, de coherentie van test tot test te garanderen en al deze testactiviteiten te beheren. Hiermee kunnen organisaties nagaan of hun software voldoet aan de vereisten voor kwaliteit, prestaties, functionaliteit en planning.

Hoofdstuk 3

Hoe structureer je je aanpak voor Testmanagement?

Net als elk ander aspect van je software-ontwikkelingscyclus, moet je je aanpak van het testmanagement in je project goed voorbereiden. 

Of u nu al een plan hebt of net begint met een methodologie, het is verstandig om te starten met gestandaardiseerde stappen. 

Naarmate je verschillende benaderingen onderzoekt, ontdek je verschillende functies en begrippen. TestMonitor putte uit meer dan 20 jaar ervaring in softwaretesten om een model te ontwikkelen. Het omvat zes stadia, ingedeeld in twee fasen.

 

Voorbereiding

De eerste van de twee fasen, namelijk de voorbereiding, legt de basis voor je testen en identificeert de voorwaarden en risico's die er vorm aan zullen geven. Deze fase bevat drie stadia:

Vaststellen

Tijdens het vaststellen zal je team:

  • De behoeften van stakeholders en de requirements vastleggen.
  • Bevestigen of de requirements correct geformuleerd zijn.
  • Bekende en potentiële risico’s noteren die het testen zouden kunnen beïnvloeden.
  • De risico's en requirements rangschikken op prioriteit.

Ontwerpen

Tijdens de ontwerpfase, ligt de nadruk op het ontwerpen van testgevallen.

  • Een testgeval zet je requirement of risico om in iets dat onafhankelijk geëvalueerd kan worden en bepaalt de stappen die nodig zijn om het te verifiëren.
  • Testgevallen omvatten de verwachte resultaten van verschillende werkwijzen en scenario's.
  • Test suites ordenen gerelateerde testgevallen in logische groepen en zorgen zo voor een soepel en gestructureerd testverloop.

Plannen

Nu de requirements voor je tests zijn vastgelegd, de risico's genoteerd, en de testgevallen en testsuites ontwikkeld, is het tijd om alle stukjes bij elkaar te leggen en je testplan op te stellen. Dit doe je met testruns. Tijdens de planning zal je team:

  • De tijdsduur en timing van specifieke testruns plannen.
  • Testruns groeperen in mijlpalen om de algemene voortgang bij te houden in je testschema. (Opmerking: Het aantal mijlpalen kan variëren, afhankelijk van de grootte van het project of de ontwikkelmethode. Met Agile kan een sprint bijvoorbeeld een mijlpaal zijn.)
  • Vaststellen wie, wanneer, welke testen moet uitvoeren en ze de middelen geven die ze nodig hebben om hun werk te voltooien.
  • Complete testmanagement tools kunnen één of meerdere testers toewijzen aan testruns.

Uitvoering

De tweede fase, namelijk de uitvoering, is wanneer er schot in de zaak komt. Ook deze fase omvat drie stadia.

Uitvoeren

Dit is het moment waarop alle testers de toegewezen tests uitvoeren.

  • Er worden testgevallen gepresenteerd aan de testers, inclusief de instructies, gegevens, en verwachte resultaten.
  • De testers voeren de toegewezen testgevallen uit en noteren hun resultaten en andere feedback.
  • De testmanagers openen de communicatielijnen, bij voorkeur met behulp van de tools die de testmanagement software biedt, zodat de voortgang, testresultaten en andere informatie bekeken kan worden.

Volgen

Naarmate het testen vordert, begint de opvolging. In dit stadium houden de testmanagers en teams de vorderingen van de testers bij. Dit is het moment waarop een krachtige oplossing voor testmanagement zijn duit in het zakje doet, waardoor het overzicht van voortgang, opvolging en het beheer van alle resultaten vereenvoudigd wordt.

Met een oplossing als TestMonitor kun je:
  • De vorderingen van testgevallen en testruns opvolgen.
  • Updates delen met stakeholders.
  • Zien welke gevallen geslaagd zijn, welke mislukt en welke meer tijd nodig hebben.
  • Testresultaten filteren op requirement, status of mijlpaal.

Oplossen

Na afloop van de testen moet je een overzicht hebben van alle afgeleide issues die verholpen moeten worden. Tijdens dit stadium wijs je de issues toe aan stakeholders om opgelost te worden, waarbij je ze prioriteert naar noodzaak of impact.

Als de software bijgewerkt is, kan de test opnieuw uitgevoerd worden en kunnen nieuwe resultaten geregistreerd worden. In dit hele stadium moet de testmanager een duidelijk beeld hebben van het aantal tests dat voltooid is en van wat er nog opgelost moet worden in relatie tot de opgeloste issues.

Centraal issuemanagement met een relatie tussen de testresultaten en issues is een must.

Hoofdstuk 4

Wat zijn enkele zaken die je Testmanagement tool absoluut moet hebben?

Ben je overtuigd van de voordelen die testmanagement tools kunnen opleveren voor je bedrijfs- of projectresultaat? 

Nu volgt de belangrijkste taak om uit te zoeken wat je precies wilt van een testmanagement platform en dan vooral de onmisbare zaken die toonaangevende testprogramma's je kunnen bieden.
 
Hoewel je misschien al een lijst van eisen en wensen hebt die uniek zijn voor je bedrijf of project, kun je ook overwegen om deze criteria eraan toe te voegen:

 

End-to-end opvolging van taken, requirements en issue’s

Dit is een must-have, daarom zetten we het op de eerste plaats.

Ontwikkelaars en testmanagers hebben geen tijd om op verschillende kanalen te kijken naar de testactiviteiten, waarbij ze spreadsheets, documenten en updates moeten doorgronden uit talloze bronnen. Het maakt hierbij niet uit of je bedrijf gebruik maakt van handmatig of geautomatiseerd testen. Dit kan echter bijzonder lastig zijn, omdat de resultaten van geautomatiseerde tests worden geproduceerd tijdens de verschillende stadia van het testmanagement proces. 

Geef je teamleden de mogelijkheid om hun volledige takenpakket op te volgen en zich met één druk op de knop te verdiepen in elk testgeval of testrun. En als het om de resultaten van geautomatiseerde testen gaat, kan een platform als TestMonitor fungeren als de “bron van de waarheid”, waarin testresultaten gebundeld worden en fungeren als de basis voor alles wat met testen te maken heeft.  

Til de prestaties naar een hoger niveau door testers hun werkvoorraad te laten filteren op testrun of prioriteit, zodat ze hun werk gerichter kunnen beheren. Voor testmanagers is de relatie tussen requirements, testgevallen, testresultaten en issues belangrijk. TestMonitor legt dit verband, waardoor minder tijd nodig is voor onderzoek en administratief werk.

Tenslotte kun je met TestMonitor de hele levenscyclus van elk requirement opvolgen - van de eerste testresultaten, tot centraal issuemanagement en de uiteindelijke oplevering - hierdoor kun je de “algemene gezondheid” van je product beoordelen. Met real-time rapportages versterk je de productiviteit van je team aanzienlijk en maak je kwaliteit continu inzichtelijk.

 

Intuïtieve dashboards en rapportage

Het delen van project- en teststatus is cruciaal, maar dat betekent niet dat het een hele klus hoeft te zijn. Kijk bij het evalueren van potentiële testmanagement tools naar hoe eenvoudig het is om resultaten en vorderingen te filteren en weer te geven op verschillende niveaus en over de hele tijdlijn.

Hoe eenvoudig is het om problemen op te volgen per project, impact, of prioriteit? Welke rapportages zijn geïntegreerd, en kun je ze naar wens configureren? Hoe gemakkelijk is het om rapporten te delen, inclusief deelbare links, exportmogelijkheden, en eenvoudige dashboards?

Een verzameling hulpmiddelen voor ondersteuning en opleiding

Of je nu op zoek bent naar geavanceerde functies om je werk te verbeteren, of naar een eenvoudig stappenplan om een eenmalige test op te zetten, je leverancier van een testmanagement platform moet voldoende hulpmiddelen kunnen bieden.

Zoek bijvoorbeeld een partner die onbeperkte toegang biedt tot een kennisbank van doorzoekbare artikelen, video’s en webinars, zodat je over stapsgewijze tutorials en andere informatie beschikt die je nodig hebt om aan je gebruikers en klanten te leveren. 

Flexibel platform met bijbehorende prestaties

De reeks besturingssystemen, apparaten en platforms die door softwareontwikkelaars, testers, en andere stakeholders gebruikt worden kan zeer uitgebreid zijn. Voeg daar aan toe dat er tegenwoordig op afstand wordt gewerkt en dat alles altijd en overal toegankelijk moet zijn, dan heb je een testmanagement tool nodig dat het tempo kan bijhouden. 

Bij het evalueren van de mogelijkheden moet je er zeker van zijn dat het systeem compatibel is met de software en hardware waarop je gebruikers vertrouwen, en dat de leverancier de beschikbaarheid ervan kan garanderen.

Ga ten slotte nog een stap verder en zoek een oplossing die kan worden geïntegreerd met de bestaande bedrijfssystemen, zodat het delen van gegevens en het beheren van workflows nog eenvoudiger wordt.

Beveiliging en versleuteling

Het softwaretesten (en de gegevens die dat oplevert, zoals de testresultaten en issues) kan een kwetsbare periode zijn voor je project. Het laatste wat je wilt is dat onbevoegde gebruikers hun weg vinden naar je testomgeving of dat de informatie onversleuteld bewaard wordt.

Daarom moet je testmanagement tool over een sterke versleuteling beschikken die je gegevens veilig houdt, zowel tijdens het testen als daarna. Je leverancier van de software voor testmanagement moet er ook voor zorgen dat je een domein hebt dat alleen toegankelijk is voor jouw geautoriseerde personen en dat gevoed wordt door een beveiligde database waarvan regelmatig een back-up wordt gemaakt.

 

Hoofdstuk 5

De best practices en tips voor Testmanagement die je zeker moet kennen!

Hoe kun je dus, met je testmanagement tool in werking (of een plan om dat te bereiken!), het optimaal benutten en je testmanagement maximaliseren?

Hier volgen enkele best practices en tips waarvan we denken dat ze een groot verschil kunnen maken in je ervaring met het testen van software.

Maak gebruik van testgevallen bibliotheken

Als je er zeker van wilt zijn dat je team bij elke poging op hetzelfde niveau presteert, je best practices of voorkeuren voor het testen wilt vastleggen, of zelfs gewoon tijd wilt besparen, dan moeten testgevallen bibliotheken een belangrijk onderdeel uitmaken van je workflow voor testmanagement.

Met toonaangevende software voor testmanagement wordt het erg eenvoudig om sjablonen voor testgevallen te maken en in gebruik te nemen en tegelijk de doelstellingen, tijdslijn en andere belangrijke aspecten vast te leggen, zodat al je 'must-haves' klaar zijn voor elke test. 

En als een testgeval gewijzigd moet worden, kun je het gemakkelijk naar wens aanpassen en in de wachtrij zetten voor een nieuwe testrun. Je kunt tijd besparen door hertesten eenvoudig te herplannen, testgevallen te herordenen of complete mijlpalen te dupliceren.

Communiceer regelmatig met stakeholders en testers

Een andere taak die tijdens het testen vaak vergeten wordt is de communicatie met de stakeholders en de testers.

Communicatie met beide groepen is cruciaal om ervoor te zorgen dat de sponsors van het project over de nodige informatie beschikken om mogelijke obstakels uit de weg te ruimen en dat testers weten wanneer en hoe lang ze nodig zullen zijn. 

Dit is erg eenvoudig dankzij de geïntegreerde dashboards in je testmanagement tool. Gebruikers krijgen een login en een portaal dat de benodigde informatie weergeeft, variërend van geplande taken en testruns tot algemene statussen of het complete issuemanagement.

Intern kunnen leden van het ontwikkelingsteam dit gebruiken om te weten op welke punten ze zich moeten concentreren en waar extra samenwerking nodig is. 

In elk geval kunnen in enkele klikken verschillende rapportages worden opgeleverd en naar de betreffende stakeholders worden verspreid.

Maak gebruik van end-to-end requirements

Wil je niet langer rommelen met meerdere spreadsheets, tientallen overzichten van testresultaten bundelen en op e-mail vertrouwen om goedkeuring van requirements te krijgen?

Gelukkig hoef je je met een testmanagement tool hierover geen zorgen meer te maken.

TestMonitor maakt het eenvoudig om requirements te beheren en geeft je team de mogelijkheid om op zowel macro- als microniveau toe te zien op de vorderingen. Filter, sorteer en bewerk de requirements naar wens en koppel ze gemakkelijk aan je testgevallen die door de tester kunnen worden beoordeeld. 

Testresultaten kunnen dan worden omgezet in issues, geprioriteerd worden en elektronisch worden verspreid, terwijl ze toch aan de oorspronkelijke requirements gebonden blijven. Met dergelijke functies worden testgevallen sneller afgesloten en wordt de feedback-lus versterkt.

Maak het gemakkelijk om feedback en updates te delen

Als het tijd is om de testen uit te voeren, wil je de tijd die je testers er aan besteden maximaliseren en ervoor zorgen dat die aan zinvolle taken besteed wordt.

Gebruik een testmanagement tool om hun werk eenvoudiger te maken, dankzij een intuïtieve manier om feedback en testresultaten vast te leggen. Ga nog een stap verder door een eigen testportaal te maken, waarin je de aan hen toegewezen tests op een rijtje zet en hen helpt om hun werk op te volgen. Testers kunnen ook bijlagen en schermafbeeldingen toevoegen en zo de onmisbare context verschaffen die je ontwikkelaars (of andere stakeholders) nodig hebben om de issues te reconstrueren en op te lossen.

TestMonitor heeft deze mogelijkheden en biedt een eenvoudig systeem op basis van smileys waarmee een tester zijn algemene tevredenheid over het testproces kan vastleggen. 

 

 

Hoofdstuk 6

Til het Testmanagement naar een hoger niveau met TestMonitor

Klanten verwachten tegenwoordig meer mogelijkheden van hun producten en projectsponsors verwachten snellere en betere releases - vaak met beperkte budgetten en middelen - waardoor testmanagement een vitaal onderdeel wordt van de ontwikkelingscyclus. 

Voeg daarbij de behoefte aan duidelijke, consistente communicatie en gestructureerde taakverdeling tussen je testers en ontwikkelaars en je ziet al snel dat een krachtig testmanagement platform als TestMonitor zijn investering meer dan waard is. 

Dat komt omdat TestMonitor ontworpen is - en voortdurend wordt geoptimaliseerd - om rekening te houden met testers in elke sector met verschillende takenpakketten en competenties, waardoor ze over alle nodige hulpmiddelen en functionaliteiten beschikken om kwaliteit beter inzichtelijk te maken.

Klaar om zelf te zien hoe TestMonitor je testmanagement ten goede kan komen?  Wij staan voor je klaar om vragen te beantwoorden. Een gratis proefperiode van 14 dagen is de makkelijkste manier om het zelf te ervaren.

 

close chapters modal

Download een PDF-versie van deze gids voor je eigen archief of om te delen met een collega. 

Vul eenvoudig het formulier in en krijg onmiddellijk toegang tot uw eigen exemplaar van onze Gids voor effectief Testmanagement.

Screen Shot 2021-10-01 at 2.41.52 PM